BIO jatka, porážka a bourání hovězího masa

BIO jatka jsou součástí rodinné společnosti Statek Winter v.o.s. Umožňují především finalizaci produkce z vlastního ekologického chovu masného skotu, který se pase na travnatých loukách úpatí Jeseníků a Orlických hor. Prodej BIO vyzrálého hovězího masa z našeho chovu naleznete zde.

Porážka

Naše jatka splňují nejpřísnější veterinární a hygienické požadavky s certifikátem BIO v Olomouckém kraji. Unikátní jsou především tím, že se v těchto prostorách porážejí zejména zvířata pocházející z ekologického chovu.

Nabízíme také možnost porážky a bourání skotu v konvenčním režimu.

Dodržujeme pravidlo dělené produkce – oddělujeme časově i technologicky ekologickou a konvenční porážku.

Při porážce zvířat dodržujeme zásady welfare, tj. humánního zacházení se zvířaty a minimalizace stresu i bolesti.

Zrání masa

Aby naše vyzrálé BIO hovězí maso z vlastního ekologického chovu dosáhlo žádané kvality, necháváme jej zrát tzv. „na sucho“. To znamená zrání při teplotách 0-2 °C při vlhkosti okolo 70 % za podmínek udržování přísné hygieny. Maso je v odpovídajících chladících boxech pověšeno na háky a rozděleno na 4 hovězí čtvrtě.

Při tomto procesu povrch masa vyschne. Teprve po 10–14 dnech zrání začíná maso povolovat a křehnout, začínají se vracet kulinární, senzorické i technologické vlastnosti hovězího masa.

Naše BIO hovězí maso zraje minimálně 30 dnů, na vyžádání však umožňujeme prodej i tzv. „čerstvého“ BIO hovězího masa, u kterého neproběhla výše uvedená minimální doba zrání.

Bourání masa

Po procesu zrání dochází k tzv. bourání masa. Jedná se o odborné zpracování vyzrálých hovězích čtvrtí, tedy k vykosťování, dělení a zpracování BIO hovězího masa podle jednotlivých druhů. Naše vyzrálé BIO hovězí maso prodáváme v tzv. kuchyňské úpravě.

Vakuování (balíčkování) a Expedice

Po zpracování je BIO hovězí maso tříděno a vakuově baleno na základě přijatých poptávek z našeho katalogu.

Proč vakuové balení? Vakuové balení prokazatelně prodlužuje trvanlivost jak z pohledu bezpečnosti, tak z pohledu smyslové a výživové kvality. Takto zabalené BIO vyzrálé hovězí maso expedujeme na výdejní místa dle výběru zákazníka v posledním kroku poptávky.

BIO hovězí maso z naší produkce lze osobně vyzvednout ve Vysokých Žibřidovicích, v Hanušovicích nebo v Šumperku. Při objednávce nad 17 250 Kč s DPH (15 000 Kč bez DPH) zajistíme rozvoz objednávky na předem smluvenou adresu.

Cena za naše vyzrálé hovězí maso je vždy orientační! O konečné výši celkové ceny za poptávku Vás informujeme při vyřízení poptávky. Platba za Vaši objednávku pak probíhá v hotovosti při osobním předání.